Borstvoeding

Florijntje vindt borstvoeding de ideale start voor moeder en kind. Wij vinden het belangrijk dat jullie als (a.s.) ouders op een professionele wijze informatie krijgen, zodat jullie een bewuste keuze maken welke voeding aan de baby wordt gegeven.

Soms maken twijfel en onzekerheid het moeilijk om voor borstvoeding te kiezen en om deze manier van voeden vol te houden. Een goede begeleiding bij borstvoeding is daarom zeer belangrijk. Al onze kraamverzorgenden zijn op de hoogte van het borstvoedingsprotocol. Zij zijn goed in staat om ouders te informeren en te begeleiden vanuit eenduidige richtlijnen.

Het is goed om in je achterhoofd te houden dat als je straks borstvoeding wilt gaan geven je voor de bevalling een flesje vitamine K-druppels in huis moet hebben.

Florijntje werkt volgens de richtlijnen van het WHO/Unicef borstvoedingscertificaat

Lactatiekundige inschakelen

Wanneer je problemen hebt met borstvoeding of je hebt hier vragen over, dan kun je daarmee terecht bij een lactatiekundige. Zij zijn speciaal opgeleid om je hiermee te helpen en te begeleiden.

Hoe gaat een lactatiekundige te werk?
De lactatiekundige kun je bij haar in de praktijk bezoeken of zij komt bij je thuis. Hier houdt ze een intakegesprek, waarbij alles wat belangrijk is voor de borstvoeding opgeschreven wordt. Ze doet een borstonderzoek en onderzoekt je baby. Dan kijkt ze hoe de borstvoeding gaat. Aan de hand van alle gegevens, maken jullie samen een behandelplan. Na het consult word je begeleid tot het probleem naar tevredenheid is opgelost. Daarnaast is, als dat nodig is, telefonische of e-mail begeleiding mogelijk.

Wie kun je benaderen? 
Florijntje onderschrijft het belang van Borstvoeding, daarom werkt zij samen met lactatiekundigen zoals o.a. Karin Tiktak en Kea Rolvink (IBCLC)

Je kunt bij hen terecht voor een (voorlichtings)consult voor de bevalling of consult na de bevalling. Vraag bij je zorgverzekering na of deze kosten worden vergoed.

Regio Leiden/ Den Haag / Rotterdam
Lactatiekundige praktijk Karin Tiktak
06 453 02720
www.lactatiekundige.info
ketiktak@gmail.com


Checklist borstvoeding
Voor het geven van borstvoeding zijn de volgende zaken belangrijk:

  • 2 voedingsbh’s
  • Borstkolf (hand of elektrisch)*
  • Baby weegschaal*
  • Zoogcompressen
  • Voedingskussen en hoezen
  • Tepelkloven creme: bijvoorbeeld lansinoh / bepanthen of johannesolie (dr.Vogel)

Het volgen van de borstvoedingscursussen van Florence / Jong Florence en/of het raadplegen van de site: www.zorgvoorborstvoeding.nl  geeft veel extra informatie.

*Borstkolven en weegschalen kunt u huren bij Medela / Activite of Florence zorgwinkel