Veerle

Anika en Claas Onderwater zijn de trotse ouders van Veerle, hun eerste dochter. Negen dagen geleden is ze geboren en de kraamtijd is bijna afgelopen. “Het zal zeker gek zijn als Jasmijn overmorgen niet meer bij ons is, nu genieten we er nog van”, vertelt Anika.

“Alles is nieuw”

Eigen wensen
Diverse vriendinnen uit Voorburg hebben ook een kleintje maar Anika was nooit bewust bezig geweest met ervaringen van kraamzorgorganisaties. Via het ziekenhuis kreeg ze een stapel informatie mee en daarna belde ze Florijntje. “Dat verliep heel soepel en de informatie en contract waren duidelijk.” In de loop van de zwangerschap, na ongeveer zeven maanden, komt Florijntje op huisbezoek. Anika: “De intake was heel plezierig. We hebben bijvoorbeeld doorgenomen welke materialen we in huis moesten hebben en wat onze wensen waren.” “Ja”, vult Claas haar aan. “Dat scheelde een hoop werk toen Veerle was geboren. We hadden alles wat we nodig hadden in huis.”

IMG_8649_bew.1462804981

Een levende encyclopedie 
De dag dat Anika samen met Veerle thuis kwam uit het ziekenhuis stond kraamverzorgende Jasmijn tegelijk voor de deur. “Wat een goede thuiskomst”, vertelt Anika. “Met de komst van Veerle is alles nieuw en daar moet je je weg in vinden. Jasmijn heeft ons daarbij goed op weg geholpen met allerlei kleine en grote dingen. Ze is net een encyclopedie in huis, waar je alles aan kunt vragen. Ze heeft bijvoorbeeld goed geholpen met de start van de borstvoeding en dat gaat nu heel goed.”

Wel of geen stagiaire
Bij de intake hebben Anika en Claas aangegeven dat zij liever geen stagiaire wilde. Ze wonen in een klein huisje en dan wordt het allemaal erg vol. “Heel verstandig, anders wordt het gewoon teveel”, merkt Jasmijn op.

Langzaam zelf doen
Naast de taken voor moeder en kind zorgt Jasmijn ook voor het huishouden en de visite. Bedden verschonen, de was doen, koffie en thee voor de visite en natuurlijk beschuit met muisjes. Anika: “Ik zag er wel tegenop om het huishouden over te dragen. Ik ben zacht gezegd best eigengereid met mijn eigen manieren en wensen. Dat ging echt helemaal prima. Jasmijn voelt alles haarfijn aan. We bouwen nu het aantal uren dat Jasmijn er is af, zo kan ik langzaam meer gaan doen en straks alles overnemen.” “En ik ben nog twee weken vrij, zodat we met elkaar kunnen wennen aan ons nieuwe gezin”, voegt Claas hier tot slot aan toe.