Thuis bevallen

Als je thuis bevalt, is de kraamverzorgende bij de bevalling aanwezig. De kraamverzorgende assisteert de verloskundige en ondersteunt jou en je partner. Na de bevalling zorgt de kraamverzorgende ervoor dat jij en je kind goed verzorgd worden en alles op orde is.

Alleen bij tijdige rommelmelding kunnen wij er dan voor zorgen dat er binnen een uur een kraamverzorgende beschikbaar is. Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar.

Wat is de rommelmelding?

De rommelmelding houdt in dat je het kraambureau laat weten dat de bevalling begint. Hiermee bedoelen we het regelmatig terugkeren van de weeën en/of het breken van de vliezen.

Vanaf het moment dat je belt met een rommelmelding wijzen wij een kraamverzorgende toe. Op deze manier proberen wij zoveel mogelijk één kraamverzorgende bij een gezin te plaatsen. Ook hebben wij tijd nodig om een kraamverzorgende paraat te hebben om evt. bij de bevalling thuis te komen assisteren.

Wanneer moet je bellen?

Als de weeën regelmatig terugkeren en/of de vliezen zijn gebroken, als je thuis of in het ziekenhuis gaat bevallen.

24 uur per dag bereikbaar

Voor directe partusassistentie kun je ons 24 uur per dag bellen. Alleen bij tijdige rommelmelding kunnen wij er dan voor zorgen dat er binnen een uur een kraamverzorgende beschikbaar is.

Toch in het ziekenhuis bevallen?

Soms loopt het toch anders dan gepland en beval je in het ziekenhuis. Laat het ons zo snel mogelijk weten dat jullie naar het ziekenhuis gaan, dan kunnen wij de paraat staande kraamverzorgende informeren.

Wanneer je in het ziekenhuis bevallen bent, kun je ons bellen wanneer je weet wanneer jullie naar huis mogen (niet in de auto naar huis of als jullie al thuis zijn). Op deze manier kunnen wij met jullie bespreken wanneer de kraamverzorgende de zorg zal gaan starten.

Belangrijk: Op de dag dat jullie vanuit het ziekenhuis naar huis gaan, bel je naar Florijntje om door te geven hoe laat jullie verwachten thuis te zijn. Dan zal er in overleg besproken worden hoe laat de kraamverzorgende gaat opstarten. Als jullie eind van de middag naar huis gaan, dan vindt er een opstart plaats van een paar uurtjes om de eerste nacht goed in te gaan. De volgende dag zullen er volledige uren kraamzorg ingezet worden.

Als het kindje ’s nachts in het ziekenhuis is geboren kun je vanaf 7.00 uur in de ochtend bellen.


Klaarleggen van de spullen voor de bevalling:

  • Leg 1 of 2 warme kruiken in de wieg of bedje
  • Het is handig om de kleertjes van de baby om de kruik te wikkelen.
  • Leg ook 6 heet gestreken hydrofielluiers, verpakt in plastic zakjes, klaar en zet 2 emmers bij het bed: één emmer met pedaalemmer zak voor het wasgoed en één emmer met een vuilniszak voor handschoenen, kraammatrasjes, matjes, placenta enzovoorts
  • Leg een zaklamp klaar voor als het licht onverhoopt uitvalt. Voor het klaarleggen van haar materialen heeft de verloskundige een tafeltje nodig. (een strijkplank voldoet ook prima)
  • Een pompje met handdesinfectiegel en Unicura zeep en wat handdoeken voor het hygiënisch werken van de verloskundige en de kraamverzorgende
  • Ook als je thuis bevalt is het handig om 3 weken van tevoren een tas klaar te zetten. (de inhoud van de tas kun je lezen bij: de ziekenhuisbevalling)